proizvodnja hrane za kućne ljubimce

Srbija kao regionalni lider u proizvodnji hrane za kućne ljubimce

Rast broja proizvođača

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce. Broj srpskih proizvođača hrane za kućne ljubimce raste jer vide svoju šansu u ovom sektoru. Psi i mačke iz čak 33 zemlje jedu hranu proizvedenu u srpskim fabrikama.

Inovacije na tržištu

Lokalna kompanija “King’s choice” iz istočne Srbije prošle godine je započela proizvodnju “sokova za pse”. Ovaj inovativni proizvod odmah je privukao pažnju i interesovanje kupaca, pokazujući da su inovacije ključne za dalji rast i razvoj industrije.

Impresivni rezultati izvoza

Prema podacima agencije Trade map, ukupna vrednost izvoza hrane za pse i mačke iz Srbije u 2022. godini iznosila je 141,5 miliona evra, što je 14% više nego 2021. godine. Tri zemlje u koje Srbija najviše izvozi su Italija, Rusija i Poljska. U poređenju sa istim periodom prošle godine, izvoz je porastao za 33,6%.

Svetla budućnost

Industrija hrane za kućne ljubimce u Srbiji doživljava pravi procvat. Sve više kompanija ulazi na tržište, prepoznajući rastuću potražnju za kvalitetnom hranom za ljubimce. Ova industrija ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju zemlje, već i promovisanju Srbije kao pouzdanog partnera na međunarodnom tržištu.

Sve u svemu, Srbija se sve više afirmiše kao lider u proizvodnji hrane za kućne ljubimce u regionu. Uz kontinuirane inovacije i rast izvoza, srpske kompanije imaju svetlu budućnost u ovoj industriji. Industrija hrane za kućne ljubimce ne samo da donosi ekonomske benefite, već i doprinosi boljem kvalitetu života za kućne ljubimce širom sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *