cinjenice o psima

8 zanimljivih činjenica o psima

Prosocijlno ponašanje

Studija iz 2015. pokazala je da su psi među malom grupom životinja koje pokazuju kooperativno, prosocijalno ponašanje bez ikakve nagrade. U studiji, psi koji su učestvovali pokazali su dobrovoljna, nesebična dela ljubaznosti donirajući hranu psećem partneru.

Pseći znoj

Po toplom danu možete primetiti da vaš pas ostavlja za sobom trag mokrih stopa na suvom, glatkom podu – to je pseći znoj! Za razliku od ljudi, koji imaju znojne žlezde koje pokrivaju veći deo njihovog tela, većina znojnih žlezda psa nalazi se na jastučićima šapa i na nosu. Iako se psi znoje, njihov primarni mehanizam hlađenja je dahtanje.

Sveti psi Tibeta

Uzgajani u manastirima, tibetanski terijeri su bili poznati kao sveti psi Tibeta. Nikada nisu prodati, već su davani kao pokloni za koje se kaže da donose sreću primaocu.

Gluvi po rođenju

Svi štenci su rođeni gluvi (kao i slepi i bezubi). Do oko dve nedelje starosti, mogu da osete samo vibracije. Do dve i po do tri nedelje, oni će moći da čuju jasno, iako njihov sluh nastavlja da se razvija do pet nedelja starosti.

Potiču od vukova

Psi su evoluirali od sada izumrle vrste vuka. Psi su bili prva životinja koju su ljudi pripitomili, pre više od 20.000 godina. Tokom njihove evolucije od vukova, njihove lobanje, zubi i šape su se smanjile u veličini i postali su poslušniji i poslušniji (pa, neki od njih). Dokazi iz fosila sugerišu da je pet vrsta pasa evoluiralo do bronzanog doba, oko 4500. godine pre nove ere. To su bili mastifi, psi tipa vukova, psi nalik hrtu, psi pokazivači i pastirski psi, prenosi National Geographic.

Psi sa Titanika

Tri psa su preživela istorijsko potonuće Titanika 1912. Dva pomeranca i jedan pekinezer — svi iz kabina prve klase.

Dva meseca čekanja

Psi su trudni oko dva meseca. Trudnoća psa može varirati između 56 i 70 dana. Štenci bi obično trebalo da stignu oko 63 dana – nešto više od dva meseca – nakon začeća.

Najpopularniji ljubimci

Psi su najpopularniji kućni ljubimci na planeti! Trećina svih domaćinstava širom sveta ima psa. Psi imaju mnoge uloge, uključujući pratioca, pomagača i zaštitnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *