da li psi jedu jaja

Da li psi jedu jaja?

Da, psi mogu jesti jaja. Iako nije preporučljivo da svakodnevno hranite svog psa jajima, ona ne bi trebala da štete kao povremena poslastica. Iako su jaja puna hranljivih materija, ona nisu neophodne za ishranu vašeg ljubimca jer će sve što im je potrebno dobiti iz visokokvalitetne, kompletno formulisane hrane za pse.

Kao i sa svim što hranite svog psa, ključ je u umerenosti, pa se pobrinite da ne preterujete sa hranjenjem. Jaja se mogu pripremiti na mnogo ukusnih načina: tvrdo kuvana, kuvana na oko, kuvana na pari ili na drugi način. Nažalost, ne možemo direktno pitati našeg psa kako voli svoja jaja, ali znamo koliko je zdravo svaki način pripreme jaja. Od sirovih do kuvanih, evo šta trebate znati o hranjenju jaja vašem ljubimcu.

Da li psi mogu jesti sirova jaja?

Nemojte hraniti svog psa sirovim jajima. Jedan od glavnih rizika hranjenja sirovim jajima je moguća infekcija salmonelom. Ove bakterije mogu živeti kako na ljusci tako i unutar jajeta, i iako je relativno retka, bolje je ne rizikovati.

Manjak biotina je još jedna potencijalna posledica hranjenja vašeg psa sirovim belancetom jajeta na dugoročnoj osnovi. Biotin je poznat i kao vitamin B7 i igra ulogu u održavanju zdrave kože, podržava rast ćelija i podržava metabolizam vašeg psa. Protein nazvan avidin, koji se nalazi u sirovim jajima, može vezati biotin i smanjiti unos ovog vitamina vašem ljubimcu. Kuvanje proces deaktivira avidin, zbog čega kuvana jaja ne izazivaju nedostatak biotina.

Iz ovih razloga, uvek je bolje hraniti svog psa kuvanim, umesto sirovim jajima.

Da li psi mogu jesti jaja na oko?

Jaja na oko su u redu kao povremena poslastica, sve dok nudite obična jaja na oko, bez dodavanja soli, bibera ili putera. To znači da treba izbegavati deljenje vašeg doručka sa vašim ljubimcem, jer je verovatno da sadrži začine koje mi ljudi volimo, ali koji mogu biti štetni za zdravlje vašeg psa.

Da li psi mogu jesti ljuske jajeta?

Ne. Ljuske jajeta sadrže vrlo visoke nivoe određenih minerala, posebno kalcijuma, što može učiniti njihovu ishranu neuravnoteženom.

Da li štenci mogu jesti jaja?

Da, štenci mogu jesti jaja, međutim, ovo se ne preporučuje. Bolje je hraniti štence pravilno balansiranom hranom specifičnom za njihov uzrast koja će osigurati da dobiju pravilne odnose hranljivih materija. Štenci mogu biti posebno osetljivi na nagle promene ishrane, što može dovesti do proliva i ponekad povraćanja. Ovo treba izbegavati, posebno kod mladih štenaca, jer su oni pod većim rizikom od dehidracije od odraslih kućnih ljubimaca.

Iako je odgovor na pitanje “da li psi mogu jesti jajada, postoje neke stvari koje treba imati na umu pre nego što ih dodate u jelovnik vašeg psa. Od načina pripreme do količine i učestalosti serviranja, jaja mogu biti malo komplikovana za pravilno serviranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *