da li psi jedi krompir

Da li psi jedu krompir

Kuvani krompir može biti bezbedan za pse ako se nudi kuvan i umereno. Pečeni krompir, pripremljen bez začina ili putera, najbolji je način da vaš ljubimac proba ovu ukusnu namirnicu. Međutim, izbegavajte da psu dajete sirovi ili kuvani krompir, jer oni sadrže solanin koji nije siguran za pse. Uvek je važno kuvati krompire pre nego što ih ponudite svom ljubimcu.

Kao i sa svakom ljudskom hranom, važno je da se konsultujete sa veterinarom pre nego što je dodate u ishranu svog psa. Psi koji boluju od dijabetesa posebno moraju biti oprezni kada je u pitanju krompir. Previše krompira može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. Zato, ako vaš pas ima dijabetes, najbolje je da u potpunosti izbegavate krompir.

Da li psi mogu jesti slatki krompir?

Da, psi mogu jesti slatki krompir ako je kuvan i ako je odstranjen korica jer ponekad može biti teško za varenje kod vašeg psa. Iako je ovo korenasto povrće bogato vlaknima i sadrži mnogo vitamina i minerala, uvek je najbolje ponuditi ga psu umereno, kao deo obroka ili povremeni tretman.

Većinu njihove ishrane uvek bi trebalo činiti hrana specijalno formulisana sa pravilnim balansom hranljivih materija za sistem psa. Ostalo voće ili povrće poput slatkog krompira obično nije neophodno, a ako se nudi u velikim količinama, to može dovesti do zdravstvenih problema na duže staze. Više informacija o ishrani pasa za balansiranu ishranu možete pronaći u našem jednostavnom vodiču.

Da li psi mogu jesti krompir pire?

Da, ako su krompiri pečeni, a ne kuvani, i ako nije dodato so, začini, mleko ili puter, vaš ljubimac može uživati u ovom omiljenom jelu. Međutim, pire krompir ne pruža mnogo nutritivne vrednosti vašem psu. Zato je uvek najbolje da se držite pažljivo formulisanog hrane za pse koja uzima u obzir specifične potrebe pasa.

Da li psi mogu jesti čips?

Ovaj slani tretman često je osnova u našoj ljudskoj ishrani, ali kada je u pitanju varenje pasa, sadržaj soli i masti u čipsu može izazvati probleme u njihovom varenju. Zato psi uopšte ne bi trebalo da jedu čips ili pomfrit – umesto toga, izaberite neke zdravije poslastice za svog psa.

Da li psi mogu jesti sirovi krompir?

Psi nikada ne bi trebalo da jedu sirove krompire jer sadrže supstancu nazvanu solanin koja može biti potencijalno toksična za pse. Međutim, nivo solanina se smanjuje kada se krompiri kuvaju (osim ako se ne kuvaju), zbog čega je uvek najbolje ih peći pre nego što ih ponudite svom ljubimcu.

Ako sumnjate da je vaš pas pojeo komad (ili više) sirovog krompira, obratite pažnju na simptome trovanja solaninom koji mogu uključivati povraćanje, dijareju ili letargiju. Obratite se svom veterinaru što je pre moguće kako biste dobili potrebnu pomoć za svog psa.

Da li psi mogu jesti koru krompira?

Kora krompira može biti teška za varenje kod pasa i može izazvati probleme sa želucem, pa ako hranite krompir svom psu, uverite se da prvo uklonite koru.

Ako niste sigurni, uvek se posavetujte sa veterinarom pre nego što ponudite svom psu krompir ili bilo koju drugu hranu koja je pripremljena za nas ljude da uživamo.

Zatim proverite našu listu štetnih namirnica i supstanci za pse, kako biste se uverili da svog ljubimca držite podalje od ovih potencijalno opasnih sastojaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *